O Pirovcu

Povijest

pirovac_povijest_004U Srednjem vijeku vlasništvo stare hrvatske plemenitaške loze Šubića, kasnije u rukama Šibenske biskupije i šibenskog plemstva, Pirovac je sa svojim prekrasnim plažama oduvijek bio mjesto za odmor privilegiranih, mjesto za ugodno življenje. O tome svjedoče i stari zapisi o Pirovcu (prve spomene nalazimo već u dokumentima s kraja 13. stoljeća), ali i ostaci naselja iz vremena Rimskog imperija na obližnjem otoku Sv. Stjepana. Naselje se posebno brzo razvijalo tijekom 15. i 16. stoljeća kada ga naseljavaju bjegunci pred turskom najezdom. Brojni povijesni spomenici iz toga vremena svjedoče o dinamičnom razvoju mjesta u davnim stolječima: gotički sarkofag s reljefom iz 1447. g. u kapelici obitelji Vrančić-Draganić na mjesnom groblju, gotička crkva Sv. Jurja iz 1506. godine koja je u 18. st.obnovljena u baroknom stilu, ostaci franjevackog samostana na otoku Sv. Stjepana iz 1511. godine.

Zanimljiva je i legenda koja kaže kako su Pirovac tijekom jednog razdoblja u povijesti nazivali “Zlo selo”, zbog toga što su domaći mještani u obrani turske osvajače polili maslinovim uljem.

Spomenici i znamenitosti

Mjesto krasi nekoliko vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Važni spomenici iz tog doba su: stari bedemi podignuti 1505. godine i crkva Sv. Jurja podignuta 1506. godine, a sagradio ih je Petar Draganić. Crkva je rekonstruirana u 18. stoljeću u baroknom stilu, gotički sarkofag u kapeli obitelji Vrančić – Draganić nalazi se na mjesnom groblju s reljefom iz 1447. godine i ostaci staroga franjevačkogsamostana iz 1511. godine na otoku Sv. Stjepana. Na otoku su pronađeni ostatci rimske civilizacije.

Ostale informacije

Pirovac
Pirovac (grb).gif
 

Pirovac na karti Hrvatska

Pirovac
Pirovac
Pirovac na karti Hrvatske

Koordinate: 43°49′N 15°40′E

Županija Šibensko-kninska
Načelnik općine Ivan Gulam
Naselja u sastavu općine Kašić, Pirovac, Putičanje
 
Površina 40,97 km²
 
Stanovništvo (2011.) 1.930
 
Poštanski broj 22213 Pirovac

Pirovac je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji.

 

Zemljopis

Općina Pirovac obuhvaća tri naselja: Pirovac, Kašić i Putičanje. Nalazi se na Jadranskoj magistrali, 23 km sjeverozapadno od Šibenika, na obaliPirovačkog zaljeva.

Stanovništvo

Općina Pirovac ukupno broji 1.930 stanovnika u tri naselja prema popisu iz 2011. godine.[1]

 • Pirovac – 1.704 stanovnika
 • Kašić – 126 stanovnika
 • Putičanje – 100 stanovnika

  Pošaljite nam poruku:

  Tvoje ime (obvezno)

  Tvoj email (obvezno)

  Naslov poruke

  Tvoja poruka